fieldschool 2012

fieldschool 2012

Saxion Archeologie Blog!

Saxion Archeologie Blog

De blog voor de opleiding hbo Archeologie in Deventer is tot stand gekomen met behulp van PR en Communicatie afdeling van Saxion. Op deze blog staan ervaringen en verhalen over fieldschools, (buitenlandse) stages en excursies van en voor (aspirant) Saxion Archeologie studenten. Daarnaast kunnen studenten ervaringen delen en nieuwe studenten kunnen informatie vinden over de hbo opleiding Archeologie.
Vind jij het leuk om iets over de hbo opleiding Archeologie te vertellen? Wellicht heb je een verhaal over jou ervaring met je (doorstroom)minor of andere leuke anekdotes?

Een kort bericht (half A4-tje) voor deze blog is voldoende.
Graag ook foto's aanleveren die bij het bericht horen. Je kunt je verhaal/ ervaring naar mij (Roel Kramer) sturen en dan zorg ik ervoor dat het op de blog komt te staan. r.kramer@saxion.nl

maandag 8 december 2014

Project Saxion in Cluj-Napoca (Roemenië)

Ik (Liza Schoenmakers) wilde tijdens mijn studie Archeologie heel graag ervaring opdoen in het buitenland. Ik had me daarom bij Saxion opgegeven te helpen bij een project in Roemenië. Saxion gaat jaarlijks naar Roemenië om deel te nemen aan stadsontwikkelingsprojecten in Cluj-Napoca. Cluj, de tweede stad van Roemenië, wil in 2021 graag culturele hoofdstad van Europa zijn. Ter voorbereiding op de kandidaatstelling hebben Saxion en de grootste universiteit van Cluj, Babes-Bolyai, een project gestart.  Bij dit project werkte ik samen met een aantal studenten en docenten van Saxion met als doel om te brainstormen over de mogelijkheden om het centrum van de stad nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dit jaar moesten wij ons richten op het herinrichten van drie binnenplaatsen van de universiteit Babeș-Bolyai in Cluj-Napoca.
Universiteit Babeș-Bolyai

Op zaterdag 10 mei 2014 zijn we voor een week naar Roemenië afgereisd. Op maandagochtend verzamelden we op de universiteit Babeș-Bolyai waar we in groepen werden ingedeeld. Elke groep kreeg een opdracht die betrekking heeft op het herinrichten van de binnenplaatsen. Onze opdracht was om te onderzoeken of er nog archeologische resten aanwezig waren en of we daar iets mee konden doen voor de herinrichting van de binnenplaatsen. Dinsdagochtend nam de docent geschiedenis en archeoloog van de universiteit ons mee op een tijdreis door Cluj-Napoca. Hierdoor kregen we een beter beeld van het verleden van de stad.

De rest van de week kregen we de tijd om ideeën uit te werken en informatie te verzamelen voor de eindpresentaties. Voor deze presentatie kwamen we uiteindelijk tot de conclusie dat het goed zou zijn om de grenzen van de Romeinse stad weer zichtbaar te maken in de bestrating. In de binnenplaats van de universiteit hebben we een deel van de stadsmuur ontdekt. "Liza heeft ontdekt dat de achtermuur van een van de binnenplaatsen een rest was van de middeleeuwse stadsmuur. En dat veranderde de plannen behoorlijk. Eerst was het plan om een doorgang door de binnenplaats te maken en de muur af te breken. "Die vervelende archeologen ook altijd" riepen de bouwjongens eerst, maar achteraf hebben ze een veel mooier plan ontwikkeld, waarin de stadsmuur ook meer zichtbaar werd gemaakt en juist ook het verleden een mooie rol kon spelen." aldus Jacques Bazen (coördinator van het Cluj-Napoca project).

Na vier lange dagen die zeer gezellig, maar ook zeer vermoeiend waren, was op vrijdag het moment aangekomen om te presenteren. Elke groep kreeg 4 minuten de tijd om te vertellen wat ze hadden opgemerkt en hoe dit anders kon. In de avond hebben we gezamenlijk gegeten en de week afgesloten. Het was echt een geweldige ervaring!

Wil je meer informatie over het project van dit studiejaar neem gerust contact op met Jacques Bazen: j.c.bazen@saxion.nl

Voor Liza in actie met haar bevindingen bekijk haar presentatie in het volgende filmpje vanaf minuut 3.30: http://youtu.be/3doYL5-VvRU

Groepsfoto