fieldschool 2012

fieldschool 2012

Saxion Archeologie Blog!

Saxion Archeologie Blog

De blog voor de opleiding hbo Archeologie in Deventer is tot stand gekomen met behulp van PR en Communicatie afdeling van Saxion. Op deze blog staan ervaringen en verhalen over fieldschools, (buitenlandse) stages en excursies van en voor (aspirant) Saxion Archeologie studenten. Daarnaast kunnen studenten ervaringen delen en nieuwe studenten kunnen informatie vinden over de hbo opleiding Archeologie.
Vind jij het leuk om iets over de hbo opleiding Archeologie te vertellen? Wellicht heb je een verhaal over jou ervaring met je (doorstroom)minor of andere leuke anekdotes?

Een kort bericht (half A4-tje) voor deze blog is voldoende.
Graag ook foto's aanleveren die bij het bericht horen. Je kunt je verhaal/ ervaring naar mij (Roel Kramer) sturen en dan zorg ik ervoor dat het op de blog komt te staan. r.kramer@saxion.nl

woensdag 12 februari 2014

Scènes van de film Braveheart (Irisch Archeological Field School (IAFS))


Hallo allemaal,

Afgelopen zomer heb ik twee weken  stage gelopen in Ierland. Dit heb ik gedaan bij de organisatie Irisch Archeological Field School (IAFS) in Trim, County Meath. Trim is ongeveer een uur rijden van Dublin. Ik heb daar maar twee weken gewerkt. Deze weken waren erg leerzaam, leuk en gezellig. De opgraving werd Black Friary genoemd, omdat het om een dominicanenklooster gaat en de monniken droegen zwarte gewaden.
 
Het eerste opgravingsseizoen was in 2010, de opgraving vind nu al 4 zomers plaats. Iedere zomer word de opgravingsput weer geopend en ieder jaar komen er veel vrijwilligers uit de omgeving, studenten en een team van professionals werken. Ik begon met een groep van 15 Amerikanen die met dezelfde organisatie naar Trim kwamen. Daarnaast waren er al een paar Engelse, Amerikaanse en Ierse studenten. Door middel van de opgraving willen ze een beter beeld krijgen over hoe het klooster er uitzag, waarvoor het werd gebruikt en wie er gebruik van maakten.
Opgraving Irisch Archeological Field School (IAFS)
Er werd voornamelijk bouwsteen en botmateriaal gevonden. Zowel in als om het klooster liggen heel veel skeletten en ze zijn niet allemaal netjes begraven.
Ook werd er gezocht naar gebrandschilderd en gewoon glas, en beschilderd en onbeschilderd pleister. De medewerkers bij de opgraving zijn allemaal erg aardig. Tijdens de drie pauzes per dag stond altijd warme Ierse thee klaar met koekjes en je kunt één van de Ieren altijd wel vragen om uitleg over archeologie of de geschiedenis van Ierland, want ze hebben genoeg verhalen te vertellen. Zolang je ze kunt verstaan met het zware accent. Het dorpje Trim is klein, gezellig en bekend aangezien een aantal scènes van de film Braveheart in Trim Castle zijn opgenomen. Rondom Trim zijn ook nog veel historische bezienswaardigheden dus ook al ga je niet helpen op de opgraving, het is wel een vakantiebezoek waard.  Het weer in Ierland kan best meevallen. Ik heb tijdens de twee weken opgraven maar 1 dag slecht weer gehad, al had ik de week daarna wel 3 dagen achter elkaar regen, maar dat is niet heel anders dan in Nederland.


Voor meer informatie over IAFS: http://iafs.ie/
 
Groetjes Aletta Sanders