fieldschool 2012

fieldschool 2012

Saxion Archeologie Blog!

Saxion Archeologie Blog

De blog voor de opleiding hbo Archeologie in Deventer is tot stand gekomen met behulp van PR en Communicatie afdeling van Saxion. Op deze blog staan ervaringen en verhalen over fieldschools, (buitenlandse) stages en excursies van en voor (aspirant) Saxion Archeologie studenten. Daarnaast kunnen studenten ervaringen delen en nieuwe studenten kunnen informatie vinden over de hbo opleiding Archeologie.
Vind jij het leuk om iets over de hbo opleiding Archeologie te vertellen? Wellicht heb je een verhaal over jou ervaring met je (doorstroom)minor of andere leuke anekdotes?

Een kort bericht (half A4-tje) voor deze blog is voldoende.
Graag ook foto's aanleveren die bij het bericht horen. Je kunt je verhaal/ ervaring naar mij (Roel Kramer) sturen en dan zorg ik ervoor dat het op de blog komt te staan. r.kramer@saxion.nl

woensdag 12 februari 2014

Een boottochtje op het land

Het was deze zomer alweer de 17de keer dat in Flevoland de IFMAF (International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland) opgraving plaatsvond. De IFMAF is een organisatie dat jaarlijks een scheepswrak opgraaft. Deze opgraving word uitgevoerd door archeologie studenten uit heel Nederland onder begeleiding van prof. dr. André Holk (Universiteit Groningen en Nieuwland erfgoed centrum) en drs. Laura Koehler. Dit jaar was ook Saxion aanwezig op de opgraving met 4 studenten.  Nicolien Middag, Sam Rijlaarsdam, Fokke Post, en ik, Rob van Haarlem hebben gedurende deze opgraving in de klei zitten zwoegen om OL79 op tijd uit de grond te krijgen.

Het scheepswrak lag op het land van een groot landbouwbedrijf in Dronten.  De akkerbouwer was dan ook zo vriendelijk om zijn bieten voor 4 weken plaats te laten maken voor een opgravingput.  Het ging om een handelsschip dat mogelijk rond 1795 is vergaan, ten tijden van de Bataafse opstand. Een leuke vondst die ons hierop wijst is een bordje met de tekst voor vrijheid en vaderland. Het schip had als lading leisteen aan boord, wat in het achterschip was opgestapeld. In het voorschip werd ook een enorme hoeveelheid aan vensterglas gevonden, wat mogelijk ook een lading kan zijn geweest.

Een van de voordelen van een maritieme opgraving is de staat waarin je alles vindt.
Als een schip verging, namen de schipper en zijn familie alleen het noodzakelijke of zelfs helemaal niks mee. Vele van de vondsten zijn dan ook huishoudelijke voorwerpen. Potten, lepels, pijpen koppen, pijpensteeltjes, ketels, schotels, kopjes, Friese doorlopers, twee volledige kruiken waar zelfs de kurk nog in zat en nog vele andere vondsten. Het volledige huishouden lag nog precies zoals het ca.200 jaar geleden achter is gelaten. De vondsten lagen gedeeltelijk onder het grondwaterpeil, waardoor deze in goede staat geconserveerd bleven. Door deze factoren krijg je een prachtig beeld van het leven uit die tijd en het soort mensen dat op het schip hebben geleefd.

Buiten het graafwerk kreeg het team ook te maken met de communicatie kant van het vak. De opgraving werd bezocht door “het klokhuis” waar vele van ons jeugd herinneringen aan koesteren, de basisscholen rondom Dronten kwamen langs voor een leerzame rondleiding en er was een uitermate succesvolle opendag. We kunnen dan ook gerust stellen dat het een uitermate leerzame en leuke ervaring was om hier aan deel te mogen nemen.

Lees meer over de IFMAF opgraving op: http://ifmaffieldschool.blogspot.nl/
Waaronder ook nog een leuk interview met Rob van Haarlem
 

 
Voor meer opgravingsinspiratie in de zomer lees de volgende blog van Aletta Sanders in Ierland!