fieldschool 2012

fieldschool 2012

Saxion Archeologie Blog!

Saxion Archeologie Blog

De blog voor de opleiding hbo Archeologie in Deventer is tot stand gekomen met behulp van PR en Communicatie afdeling van Saxion. Op deze blog staan ervaringen en verhalen over fieldschools, (buitenlandse) stages en excursies van en voor (aspirant) Saxion Archeologie studenten. Daarnaast kunnen studenten ervaringen delen en nieuwe studenten kunnen informatie vinden over de hbo opleiding Archeologie.
Vind jij het leuk om iets over de hbo opleiding Archeologie te vertellen? Wellicht heb je een verhaal over jou ervaring met je (doorstroom)minor of andere leuke anekdotes?

Een kort bericht (half A4-tje) voor deze blog is voldoende.
Graag ook foto's aanleveren die bij het bericht horen. Je kunt je verhaal/ ervaring naar mij (Roel Kramer) sturen en dan zorg ik ervoor dat het op de blog komt te staan. r.kramer@saxion.nl

dinsdag 18 december 2012

Fieldschool 2012! Opgraving in Epse-Noord

In het zonnige voorjaar van 2012 is er door Saxion opleiding Archeologie een ‘fieldschool’ in de buurt van Epse georganiseerd. Deze heeft plaatsgevonden bij de boerderij de Olthof. In de toekomst zal op deze locatie een bedrijventerrein, Bedrijvenpark A1, verrijzen. Archeologie Deventer voert op deze locatie al jaren onderzoek uit naar archeologisch resten die te dateren zijn tussen het mesolithicum en de Tweede Wereldoorlog. Bij deze opgravingen zijn vanaf het jaar 2008 studenten van de opleiding hbo Archeologie betrokken. De opgravingen van de gemeentelijke archeologische dienst zijn recentelijk beëindigd en worden op dit moment in verschillende delen gerapporteerd.

Na jaren onderzoek kon niet alles op deze unieke locatie worden opgegraven. Dit bood voor de opleiding Archeologie de gelegenheid om hier zelf een veldstage voor de eerstejaarsstudenten te organiseren. Hier konden de studenten voor het eerst écht kennismaken met de praktijk van een archeologisch veldonderzoek. Daarnaast werden ze hiermee ‘klaargestoomd’ om stage te kunnen lopen bij (commerciële) archeologische bedrijven door heel Nederland. Het onderzoek bood Saxion de gelegenheid op een volwaardige archeologische vindplaats in de directe omgeving van de hogeschool. De gemeentelijke archeologie maakt ook gebruik van deze mogelijkheid,  aangezien het hun in staat stelt de laatste ‘postzegels’ van de vindplaats in te kleuren. Hiermee krijgen ze een zo compleet mogelijk beeld van de bewoningsgeschiedenis van dit gebied. De aanleg van de opgravingsputten en een deel van het opgravingsmateriaal zijn aan Saxion ter beschikking gesteld door Archeologie Deventer, waardoor deze fieldschool mede mogelijk is gemaakt.
Ikzelf (als destijds vierdejaarsstudent) heb de studenten op deze veldstage mogen begeleiden tijdens hun eerste kennismaking met de archeologische praktijk.

Ik denk dat we allemaal gelukkig kunnen zijn met de kans om op zo’n unieke locatie op te graven. Deze locatie werd al vanaf het einde van de laatste ijstijd door de mens bezocht, en vanaf de IJzertijd ook door de mens bewoond. Niet alleen hebben we jachtkampen uit de steentijd op kunnen graven, maar ook huizen en graanschuren uit de IJzertijd en Romeinse tijd. Over de fieldschool van 2012 verschijnt ook nog een Saxion publicatie, waarin ik een stuk mag schrijven over het gevonden vuursteen. Wanneer er meer bekend is volgt informatie hierover op deze blog…

Door de grote verscheidenheid hebben de studenten de gelegenheid gehad om deel te nemen aan verschillende vormen van archeologisch onderzoek. De studenten hebben bij dit project een definitieve archeologische opgraving van het begin tot het eind kunnen meemaken en aan alle facetten hiervan kunnen deelnemen. Dit varieerde van het aanleggen van een archeologisch sporenvlak, tot het herkennen en onderzoeken van grondsporen tot het wassen en registreren van vondstmateriaal. Het weer was ook zeer geschikt, en de sfeer over het algemeen heel goed.

Ik denk dat we voor deze fieldschool van een groot succes kunnen spreken. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat de aankomende fieldschool weer net zo mooi wordt als die van afgelopen voorjaar. 

Dion