 |
Sommige grafheuvels zijn nog amper zichtbaar. (foto: R.Terlouw. facebook: Noordhravan) |

Woensdag 15 juni gingen we met het tweede jaar archeologie op excursie naar Vaassen. Voor het vak erfgoedbeleid bezochten we grafheuvels op een van de kroondomeinen vlakbij Apeldoorn. De grafheuvels bij Vaassen zijn bijzonder omdat er maar liefst vijftig in een lange rij richting noord-noord-oost staan en nagenoeg onaangetast zijn. Dat de grafheuvels onaangetast zijn is natuurlijk hartstikke interessant, maar ook een nadeel. Ze zijn hierdoor namelijk niet goed zichtbaar voor het wandelend publiek. Dit is jammer, want zij lopen letterlijk hierdoor een belangrijk en bijzonder deel van het erfgoed van dit gebied mis. Het beheer van de Kroondomeinen staat echter niet toe dat er bordjes bij geplaatst worden, daarom luidde de hoofdvraag achter ons bezoek: ‘Wat kan er gedaan worden om dit deel van dit erfgoed zichtbaar te maken en te behouden voor het publiek zonder te veel in te grijpen?’

Onder leiding van regioarcheologe Nathalie Vossen liepen we een klein deel van de route langs de heuvels. Bij sommige grafheuvels is ter educatie een kleine zuil in de grond verstopt die men omhoog kan trekken, de zogenaamde pollers. In de zuil zit een kleine vitrine met informatie en is ingericht met verschillende objecten die met de grafheuvels te maken hebben. Of dit een goede manier is om mensen de informeren staat nog enigszins ter discussie, want mensen weten niet dat ze bedoelt zijn voor de wandelaar en de zuilen, net als de grafheuvels, overgroeien. Hoe moeten de grafheuvels gepresenteerd worden? Gaan we moderne technologie toepassen of moeten we het simpel houden? Het is tenslotte een uniek gebied! Op deze vragen hebben we niet direct een antwoord kunnen formuleren, maar daar gaan enkele van ons volgend studiejaar verder aan werken.

De discussie over hoe erfgoed op een goede manier naar het publiek kan worden overgebracht is een speerpunt binnen het uitstroomprofiel Advies Beleid & Communicatie (ABC) bij Saxion Archeologie in het derdestudiejaar. De aandacht voor archeologie en publiekscommunicatie is de laatste jaren toegenomen, maar dit onderdeel is onmisbaar geworden in de hedendaagse archeologie. Het publiek (hoe breed dat ook is) zal geïnformeerd moeten worden over wat er allemaal in de Nederlandse bodem ligt en dat het erfgoed bedreigd wordt.
Komend jaar is er voor een handjevol studenten de mogelijkheid stage te lopen en een opdracht bij het specialistiepracticum ABC en digitale Archeologie zich bezig te houden met de grafheuvels en publieksbereik op de Kroondomeinen. Een mooie kans om dit bijzondere gebied op de kaart te zetten en het belang van het erfgoed duidelijk te maken.
Na de fijne wandeling in het bos konden we allemaal weer in de stromende regen naar huis.
 |
Foto: R.J.Terlouw. Facebook:Noordhravan |