fieldschool 2012

fieldschool 2012

Saxion Archeologie Blog!

Saxion Archeologie Blog

De blog voor de opleiding hbo Archeologie in Deventer is tot stand gekomen met behulp van PR en Communicatie afdeling van Saxion. Op deze blog staan ervaringen en verhalen over fieldschools, (buitenlandse) stages en excursies van en voor (aspirant) Saxion Archeologie studenten. Daarnaast kunnen studenten ervaringen delen en nieuwe studenten kunnen informatie vinden over de hbo opleiding Archeologie.
Vind jij het leuk om iets over de hbo opleiding Archeologie te vertellen? Wellicht heb je een verhaal over jou ervaring met je (doorstroom)minor of andere leuke anekdotes?

Een kort bericht (half A4-tje) voor deze blog is voldoende.
Graag ook foto's aanleveren die bij het bericht horen. Je kunt je verhaal/ ervaring naar mij (Roel Kramer) sturen en dan zorg ik ervoor dat het op de blog komt te staan. r.kramer@saxion.nl

maandag 14 januari 2013

Stage in Canada!

Werken in het buitenland was iets wat ik nog van mijn lijstje af wilde strepen. Dit combineren met een stage zou helemaal ideaal zijn. Daarom besloten ik (Marian de Jong) en Paolo Kors in augustus 2011 om op zoek te gaan. Hoe hebben we dit aangepakt? Heel simpel, het internet. Nadat we een idee hadden welke landen ons aantrekkelijk leken zijn we op het internet gaan zoeken naar archeologische bedrijven en organisaties. Engelstalig en buiten Europa waren de grootste redenen waarom Canada onze favoriet werd. Uiteindelijk vonden we een commercieel bedrijf in Toronto. Dit bedrijf hebben we gemaild met de vraag of ze geïnteresseerd zouden zijn in 2 buitenlandse stagiaires. Na veel mailcontact over en weer was er succes. We waren welkom, met de voorwaarde dat we zelf huisvesting en dergelijke regelden. Dit is allemaal gelukt en ongeveer een jaar later zaten we in het vliegtuig onderweg naar Canada. Daar hebben we 10 weken kunnen werken en we hebben 2 weken vakantie genomen. Want als je er toch bent, waarom niet? De stad Toronto was wel erg wennen, met 2.6 miljoen inwoners is het dan ook nét iets groter dan Deventer. Maar uiteindelijk hebben  we onze weg wel gevonden.
Het werk was een hele goede en positieve ervaring. Paolo en ik werden in een veldteam opgenomen. De medewerkers waren behulpzaam en we kregen veel verschillende werkzaamheden te zien. Hierdoor konden we veel leren van de Canadese manier van werken. Elke ochtend werden we met een auto opgehaald bij een metrostation, om vervolgens naar de werklocatie voor die dag te rijden. Soms waren er ook meerdere locaties per dag. Het werk dat wij deden vond voornamelijk plaats buiten Toronto. Daar werd een snelweg uitgebreid en dit zorgt rondom Toronto voor veel werk.



We hebben op historische en pre-contact sites gewerkt. Pre-contact sites zijn bijvoorbeeld nederzettingen van de periode voordat de Europeanen het land bezochten. Bij deze pre-contact opgravingen kom je de mooiste dingen tegen. Vooral veel aardewerk, maar zo nu en dan komt er bijvoorbeeld een pijp of natuurstenen kraal naar boven.

Net zoals in Nederland moet er eerst onderzoek worden gedaan voordat het bouwen begint. Het onderzoek heeft verschillende fasen; bureauonderzoek, veldkarteringen en testpitting, systematisch units (putten van 1 bij 1 meter) graven en tot slotte een daadwerkelijke opgraving. Testpitting is betreft de onderzoeksfase te vergelijken met het zetten van boringen. Hierbij worden gebieden systematisch onderzocht door in teams kleine vakken te graven en zeven. Op het maken van een bureauonderzoek na hebben we alle fasen meegemaakt.

Al met al was deze stage zeker de moeite waard. Ik heb er veel van geleerd en het was bijzonder om de archeologie in dit land te zien. Daarbij is Canada een mooi land en ik heb hier de meest gastvrije en vriendelijke mensen ontmoet.

Zeker een aanrader!

Naam bedrijf: Archaeological Services Inc.
Website bedrijf: www.iasi.to
E-mail bedrijf: info@iasi.to